Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΞΙΟΣ

Στην χώρα μας οι έννοιες "Δεξιά" και "Δεξιός" έχουν ταυτιστεί με τον φιλελευθερισμό , τον καπιταλισμό ή ακόμα χειρότερα με την σάπια αστική εθνικοφροσύνη των δεκαετιών '50 και '60 !
Το κείμενο του Ιταλού Adriano Romualdi που δημοσιεύτηκε στον "Θεόδοτο" βάζει τα πράγματα στη θέση τους θα μπορούσε να είναι το μανιφέστο της αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικής Δεξιάς.

Το παρακάτω κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα από σημαντικά κείμενα του Adriano Romualdi (1940-1973)
Μετάφραση –επιμέλεια  Ιωάννης Αυξεντίου.           
           
Με αυτές τις δηλώσεις που, όπως όλοι οι αληθινοί ισχυρισμοί, θα σκανδαλίσουν τους περισσότερους, θα εξηγήσουμε τι  σημαίνει να είσαι Δεξιός.
Σημαίνει, κατά πρώτον, ότι αναγνωρίζεις  τον  ανατρεπτικό χαρακτήρα των κινημάτων που προέκυψαν από την Γαλλική επανάσταση, δηλαδή τον φιλελευθερισμό, την δημοκρατία, τον σοσιαλισμό. Κατά δεύτερο σημαίνει, ότι βλέπεις την παρακμιακή  φύση των ορθολογιστικών, προοδευτικών και υλιστικών μύθων που προετοίμασαν τον ερχομό του  πολιτισμού του όχλου, του βασιλείου της ποσότητας, της  τυραννίας των ανώνυμων και τερατωδών μαζών. Να είσαι δεξιός, σημαίνει επίσης, ότι αντιλαμβάνεσαι το κράτος ως μία οργανική ολότητα όπου οι πολιτικές αξίες κυριαρχούν πάνω στις οικονομικές δομές, και όπου το ρητό «στον καθένα το δικό του» δεν σημαίνει  ισότητα,  αλλά  δίκαιη  ποιοτική  ανισότητα.     

περισσότερα: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου