Follow by Email

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

ΑDOLF HITLER - Ο Ηγέτηςτου δρ. Joseph Goebbels
Το κάτωθι άρθρο δημοσιεύθηκε στην Der Angriff (σελ. 214-216) στις 22 Απριλίου 1929, με αφορμή τα 40α γενέθλια του Adolf Hitler.
Ένας ηγέτης πρέπει να έχει χαρακτήρα, θέληση, ικανότητα και τύχη. Εάν αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν μια αρμονική ενότητα σε ένα λαμπρό πρόσωπο, έχουμε έναν άνθρωπο εκλεγμένο από την ίδια την ιστορία. 
Ο χαρακτήρας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Η γνώση, η θεωρία, η εμπειρία και η πρακτική είναι περισσότερο επιβλαβή παρά επικερδή, εάν δεν βασίζονται σε έναν δυνατό χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας τα εκφράζει σωστά. Απαιτεί θάρρος, αντοχή, ενέργεια και συνέπεια. Το θάρρος δίνει σε κάποιον, όχι μόνο την ικανότητα να αναγνωρίζει το σωστό, αλλά επίσης να το υπερασπίζεται και να το εφαρμόζει. Η αντοχή του δίνει την ικανότητα να κυνηγάει τον επιλεγμένο του σκοπό, ακόμη κι αν προκύψουν αδύνατα εμπόδια, και να τον αναγορεύει, ακόμη κι αν είναι αντιδημοτικός, ακόμη κι αν κάνει τον ίδιο αντιδημοτικό. Η ενέργεια κινητοποιεί τη δύναμη να διακυβεύει τα πάντα για την επίτευξη του σκοπού και την επιμονή να συνεχίσει. Η συνέπεια δίνει στην οπτική και τη σκέψη του την δριμύτητα της γνώσης και της λογικής στη σκέψη και στη δράση που δίνουν στους πραγματικά μεγάλους ανθρώπους την ικανότητα να φθάνουν ως τις αιωνίως διστάζουσες μάζες. Αυτές οι ανδροπρεπείς αρετές μαζί αποτελούν αυτό το οποίο αποκαλούμε χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας, εν ολίγοις, είναι το στυλ και η συμπεριφορά ανωτάτου επιπέδου. 

Η θέληση αναγάγει τον χαρακτήρα από ατομικιστικό σε καθολικό. Η θέληση μετατρέπει τον άνδρα με χαρακτήρα σε πολιτικό πρόσωπο. Κάθε σπουδαίος άνδρας θέλει κάτι, και πράγματι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον προκειμένου να φθάσει στο τέλος του. Η θέληση διακρίνει τον άνδρα ο οποίος πράττει από τον άνδρα ο οποίος απλώς διαλογίζεται. Είναι ο μεσολαβητής μεταξύ της γνώσης και της πράξης. Για εμάς είναι πολύ σημαντικότερο να θέλουμε αυτό το οποίο είναι σωστό, παρά να γνωρίζουμε απλώς τι είναι σωστό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθινό στην πολιτική. Τι μου προσφέρει να γνωρίζω τον εχθρό, εάν δεν έχω τη θέληση να τον καταστρέψω! Πολλοί γνωρίζουν για ποιον λόγο έχει καταρρεύσει η Γερμανία, μα λίγοι έχουν τη θέληση να δώσουν ένα τέλος στις συμφορές της. Αυτό που διακρίνει αυτόν ο οποίος έχει καλεστεί στην ηγεσία από όλους τους υπόλοιπους είναι το εξής: Δεν έχει μόνο τη θέληση να επιθυμεί, αλλά και την επιθυμία να θέλει. 

Ωστόσο στην πολιτική είναι εξίσου σημαντικό, όχι μόνο αυτό που θέλει ο καθένας, αλλά και τι καταφέρνει. Αυτό μας οδηγεί στο τρίτο χαρακτηριστικό του ικανού πολιτικού προσώπου: την ικανότητα. Η προκοπή απαιτεί την εκπλήρωση. Η ηγεσία συνεπάγεται να θέλεις κάτι, και να είσαι ικανός να δείχνεις τον τρόπο να πραγματοποιήσεις αυτό που θέλεις. Η ιστορία κρίνει από τα πεπραγμένα. Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Η πολιτική είναι δημόσιο ζήτημα, και οι νόμοι για τα ιδιωτικά ζητήματα δεν είναι εφαρμόσιμοι στα δημόσια ζητήματα. Εμείς οι Γερμανοί συνήθως συγχέουμε τον πόθο για κάτι με την ικανότητα να το πραγματοποιήσουμε, και να συγχωρούμε τους ανίκανους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ήθελαν σωστά και ενάρετα πράγματα. “Δεν έχουμε επιφέρει το σοσιαλισμό”, ισχυρίζεται το Κίνημα των Μαρξιστών του Νοέμβρη, “αλλά τουλάχιστον το θέλαμε”. Αυτό είναι ασήμαντο, όπως επίσης δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιος θέλει να παίξει βιολί. Πρέπει να είναι και ικανός να παίξει. Αυτός ο οποίος θέλει να σώσει έναν ολόκληρο λαό, πρέπει πάνω από όλα να έχει την ανάλογη ικανότητα. 

Ο χαρακτήρας, η θέληση και η ικανότητα, οι τρεις προϋποθέσεις για την ηγεσία, φανερώνονται στους ικανούς ανθρώπους. Είτε υφίστανται, είτε δεν υφίστανται. Το τέταρτο χαρακτηριστικό ενώνει όλα τα υπόλοιπα τρία: η τύχη. Ο ηγέτης πρέπει να έχει τύχη. Πρέπει να είναι ευλογημένος. Πρέπει ο καθένας να μπορεί να δει ότι όλες οι πράξεις του προστατεύονται από μια ανώτερη δύναμη. Ο ηγέτης μπορεί να έχει έλλειψη σε οτιδήποτε εκτός από την τύχη. Είναι αναντικατάστατη. 
Οι μάζες δεν αντιστέκονται στους ηγέτες. Αντιστέκονται όμως ενστικτωδώς σε σφετεριστές οι οποίοι διεκδικούν την εξουσία χωρίς να έχουν την απαραίτητη θέληση και την ικανότητα. Ο ηγέτης σπανίως είναι εχθρός των μαζών. Αποφεύγει μόνο τα φθηνά κόλπα μαζικής κολακείας που τρέφουν το λαό με φράσεις παρά με ψωμί. 

Ο ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι κατανοεί όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ότι πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά. Υπάρχουν εξάλλου κι άλλοι χρήσιμοι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βοηθούν τους τροχούς της πολιτικής να γυρίζουν. 

Η τέχνη της οργάνωσης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μεταξύ των ικανοτήτων των πολιτικών ηγετών. Οργάνωση σημαίνει δίκαιη ανάθεση της εργασίας και των καθηκόντων. Ο ηγέτης είναι ο κυβερνήτης του μηχανισμού μιας πολύπλοκης πολιτικής μηχανής.
Εισαγωγή-μετάφραση: Ελίνα ΓΚ 
το βρήκαμε:εδώ


1 σχόλιο: